Sarbatorile anului
Organizarea sarbatorilor este facuta dupa vechi traditii populare si culturale. Acestea sunt prelucrate de fiecare educatoare, adaptate specificului local si introduse ca elemente artistice si de continut in activitatea zilnica. Prin metodele folosite, educatoarea ii creeaza copilului o perceptie armonioasa si bogata a sarbatorilor, prin simturi si trairi proprii.
Sarbatorile ocupa un rol important si in jocurile din timpul saptamanii, atat cele dirijate, cat si cele create de copii pe baza amintirilor.
In grupele de la Arici Pogonici evenimentele cardinale ale anului calendaristic sunt marcate prin sarbatori:
la echinoctiul de toamna se desfasoara Sarbatoarea Recoltei;
la solstitiul de iama — sarbatoarea Craciunului;
la echinoctiul de primavara — sarbatoarea de Paste;
la solistitjiul de vara - Sarbatoarea Sanzienelor.
In afara de acestea se tin si urmatoarele serbari: a Piticilor (a Lampioanelor), a Sfantului Mihail, a Sfantului Nicolae, a Celor trei magi, a Camavalului, Inaltarii, a Rusaliilor.
Sarbatorirea evenimentelor de peste an, in derularea celor patru anotimpuri, este doar un aspect al rnodalitatii armonizarii ritmurilor proprii ale copiilor cu cele ale naturii. Ritmurile individuale sunt diferite si deci copiii pot fi ajutati sa-si gaseasca calea proprie de armonizare doar prin participarea nemijlocita. Atunci cand copilul canta sau asculta, el isi armonizeaza ritmul circulatiei sanguine cu cel al respiratiei si deci acest proces are un parcurs personalizat si diferentiat in functie de valentele si aptitudinile personale.
Trairea cursului anului prin sarbatorile din grupa Waldorf realizeaza o legatura permanenta intre copii si fortele naturii.